Podevatenácté zve Regionální agrární komora Jihočeského kraje všechny mistrovské tvůrce chutí z regionu, aby v rámci soutěže o známku CHJ ukázali, co v nich, a hlavně v jejich výrobcích, je.
Zapojené subjekty z řad zemědělců i potravinářů mohou od 10. února přihlásit jídlo a nápoje jihočeského původu do dvanácti kategorií maximálně však deset produktů.
Příjem přihlášek končí 17. března 2025. Účast v soutěži, podporované Jihočeským krajem, je bezplatná.
Odborná porota prohlédne, ochutná, očichá a oboduje všechny přihlášené výrobky poslední středu v březnu. Největší šanci získat známku CHJ mají dobroty zrozené z maximálního podílu jihočeských surovin. Také název a obal výrobku vyjadřující regionální příslušnost přinášejí bodové zvýhodnění při poměřování s konvenčními potravinářskými produkty. Jednou z podmínek přijetí potravin a nápojů do soutěže CHJ je jejich aktuální dostupnost v maloobchodě nebo v přímém prodeji od výrobce.
Vyhlášení výsledků letošní soutěže se uskuteční ve čtvrtek 15. května 2025 při příležitosti konání národního potravinářského veletrhu CZECH FOOD EXPO na českobudějovickém výstavišti.
V průběhu dosavadních osmnácti ročníků prošlo komisním hodnocením 2 456 výrobků. Do současnosti byla značka CHJ udělena 568 výrobkům. Tyto již není možné opakovaně do klání přihlašovat.
Záštitu 19. ročníku udělil jihočeský hejtman Martin Kuba.
Podrobná pravidla soutěže a přínosy pro úspěšné účastníky soutěže najdete na http://www.chutnahezkyjihocesky.cz/soutez.
Zdroj: RAK JK